MITSUBISHI MODEL A ZÍSKAL ČESTNÉ MÍSTO V JAPONSKÉ AUTOMOBILOVÉ SÍNI SLÁVY

18. 11. 2019 | Ostatní modely | MY19 | Produktové

Společnost MITSUBISHI MOTORS CORPORATION (dále jen „MMC“) oznámila, že Mitsubishi Model A, který stál u zrodu výroby automobilů, byl porotou neziskové organizace JAHFA* (Japonská automobilová síň slávy) zvolen ‚historickým automobilem‘ – jenž zanechal významný otisk v celé historii japonského automobilového průmyslu.

Po zahájení prací na prototypu Mitsubishi Model A v létě roku 1917 byl v listopadu 1918 dokončen vývoj tohoto vozu a následně bylo v roce 1921 vyrobeno celkem 22 automobilů. Jednalo se o první japonský sériově vyráběný osobní vůz, zkonstruovaný a prodávaný za účelem masové výroby. Zároveň je považován za významný vůz v rámci celé historie japonského automobilového průmyslu.

Přestože v dané době již v omezené míře existovaly speciální nástroje nebo strojní vybavení pro výrobu automobilů, první Mitsubishi Model A byl postaven výhradně ručně, pomocí kladiv a dlát. Dřevěná karoserie byla opatřena lakem a v interiéru se objevily luxusní vlněné tkaniny z Británie. Konstruktéři Mitsubishi neměli ke své práci k dispozici žádné konstrukční výkresy a disponovali jen omezenými znalostmi benzínových motorů, karoserií a interiérů; neměli též žádné zkušenosti s výrobními procesy. Přesto dokázali překonat všechny potíže a ukázali, že tuzemská masová výroba automobilů není nemožná.

Mitsubishi Model A

Mitsubishi Model A byl navržen v loděnici Kobe loďařské společnosti Mitsubishi Shipbuilding Company, dnes Mitsubishi Heavy Industries (MHI). MITSUBISHI MOTORS CORPORATION se v roce 1970 oddělila od MHI.

Replika vozu Mitsubishi Model A

V Galerii automobilů Mitsubishi v japonském městě Okazaki (prefektura Aiči) je dnes vystavena replika Mitsubishi Model A, postavená za použití dobové dokumentace.

* JAHFA: Posláním neziskové organizace JAHFA je oceňovat činy osob, které přispěly k vybudování a rozvoji dnešního japonského automobilového průmyslu, stejně tak jako těch, kteří posunuli vpřed znalosti a kulturu tohoto odvětví. JAHFA takové osobnosti uvádí do své Automobilové síně slávy jako odkaz dosažených úspěchů budoucím generacím.